Nieuwsbrief betere bodem- en waterkwaliteit

Beste,

Ken jij B3W al? De Begeleidingsdienst voor Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W) is een begeleidings- en voorlichtingsdienst van de Vlaamse overheid. We coachen land- en tuinbouwers naar een duurzaam nutriëntenbeheer en een goede bodemkwaliteit. Daarbij staat de uitwisseling van kennis en praktijkervaring centraal. B3W levert de wetenschappelijk onderbouwde kennis, jij en je collega’s verduidelijken de praktijk. Zo worden we partners voor een succesvolle bedrijfsvoering en een duurzaam bodem- en nutriëntenbeheer.

 

Schrijf je in!

 

Vanaf 2022 stuurt B3W vier keer per jaar een nieuwsbrief uit. Blijf jij graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in bemesting en bodembeheer? Wil je weten hoe je het risico op een te hoog nitraatresidu kunt verminderen? Schrijf je dan in en ontvang meteen onze eerste nieuwsbrief met heldere info, goede praktijken en treffende getuigenissen. Voor nog meer boeiende info kun je terecht op https://b3w.vlaanderen.be.    

 

 

devider

 

NIEUWSBRIEF B3W

 

Slim bemesten: zo doe je dat

Het bemestingsseizoen is weer volop bezig. De strenge bemestingsnormen, de impact van je nitraatresidu en de hoge kunstmestprijzen zorgen ervoor dat je als land- of tuinbouwer steeds slimmer met je bemesting moet omgaan. Bovendien zijn er tijdens het seizoen heel wat factoren die de stikstofbeschikbaarheid beïnvloeden. Een goed inzicht in die processen is belangrijk. B3W begeleidt je in je keuze voor de juiste bemestingstechniek die de opbrengst maximaliseert en de impact op het milieu verkleint.

 

devider

Gras onderzaaien bij maïs

Op 25 mei 2021 organiseerde B3W een thematisch uitwisselingsmoment (TUM) rond het onderzaaien van gras bij maïs. Wat zijn de voor- en nadelen, en waarop moet je letten? Landbouwer Hugo Vandaele deelde enthousiast zijn praktijkervaringen. Je vindt alle informatie terug op onze website.

Kom gerust eens langs

In 2022 organiseren we meerdere thematische uitwisselingsmomenten of TUM’s. Ook onze focusgroepen zullen meermaals samenkomen om hun kennis te delen. Praat jij graag mee over bodem- of bemestingskwesties, of kom je liever gewoon luisteren? Onze deuren staan voor je open. In 2022 zullen we het onder meer hebben over aardappelen op gescheurd grasland, gefractioneerd bemesten van prei, bemestingstechnieken voor de maïsteelt en de nalevering van stikstof uit oogstresten en vanggewassen.

Raadpleeg onze agenda en schrijf je snel in.  

Deel jouw ervaringen!

Jouw ervaringen als land- of tuinbouwer zijn van onschatbare waarde voor ons. Wil jij je expertise en goede praktijken delen met collega’s? Word dan gastheer of -vrouw voor een van onze TUM’s, of neem deel aan een focusgroep! Wij organiseren alles op jouw bedrijf en vullen jouw ervaringen aan met onze eigen tips en expertise. Wil je graag een TUM bijwonen over een specifiek onderwerp, maar zie je dat (nog) niet op onze planning staan, aarzel dan niet om ons je suggestie te bezorgen.

Landbouwer Xavier Desmet: “TUM’s zijn een aanrader”

Landbouwer Xavier Desmet uit Oost-Vlaanderen verbouwt op zijn gemengde landbouwbedrijf verschillende groenten en akkerbouwgewassen, zoals bonen, wortelen en wintertarwe. In 2021 nam hij deel aan enkele TUM’s rond het bemesten van aardappelen. Zijn doel: meer te weten te komen over correcte bemesting.

Xavier Desmet: “Ik wil op het juiste moment bemesten om kosten te besparen en om efficiënt met stikstof om te gaan. Door deel te nemen aan de TUM’s hoopte ik te achterhalen welke technieken ik daarvoor kan gebruiken. Dat bleek onder meer de techniek van gefractioneerd bemesten te zijn. Ik heb ook onthouden dat een bodemanalyse duidelijk kan maken hoeveel ik precies moet bemesten. Daarnaast bevestigde B3W eerdere adviezen die ik kreeg om drijfmest toe te dienen aan mijn tarwe.”

“Of ik het aan collega-landbouwers zou aanraden? Ja, ik heb er echt iets van opgestoken. Als je dingen proefondervindelijk ervaart, onthoud je ze veel beter dan als je gewoon in een vergadering zit.”